The story so far on blog…

Έχουμε λοιπόν την παρέμβαση της κυβέρνησης στο πόρισμα και εισήγηση Της επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, μια παρέμβαση που οδήγησε σε αλλαγή νομοθεσίας και όλα τα καλά που ζήσαμε τις τελευταίες αυτές μέρες. Τι είναι όμως η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού? Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα διαβάζουμε αποσπασματικά ορισμένα σημεία όπως αυτά αναγράφονται:
‘Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού συνεστήθη με το άρθρο 77 του νόμου 2725/1999, ως ισχύει.
Συγκροτείται από τον Πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να είναι ανώτατος ή ανώτερος εν συντάξει δικαστικός λειτουργός, και εξι (6) μέλη, με ισάριθμους αναπληρωτές.
Η Επιτροπή λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργού Πολιτισμού ως προς τα διοικητικά θέματα.

Έχει ποικίλες αρμοδιότητες προσδιορισμένες κυρίως από το άρθρο 77 του άνω νόμου αλλά και από άλλες διατάξεις κατεσπαρμένες σε διάφορα νομοθετήματα. Συγκεκριμένα διενεργεί διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο στις Α.Α.Ε. και τα Τ.Α.Α.
Ελέγχει τους οικείους συνδέσμους, απευθύνει συστάσεις και υποδείξεις σε Α.Α.Ε. και Τ.Α.Α., χορηγεί τις άδειες και εγκρίσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού για συμμετοχή στο πρωτάθλημα, επιβάλλει πρόστιμα και διατάσσει όπου απαιτείται καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών, εκδίδει οδηγίες προς το σκοπό ενιαίας εφαρμογής των ρυθμίσεων του βασικού αθλητικού νόμου, παρέχει διάφορες γνωμοδοτήσεις και αποφασίζει, μετ’έλεγχο τηρήσεως των νόμιμων προϋποθέσεων, ποιες ομάδες αθλητικών διοργανώσεων πρέπει να μετέχουν στο παίγνιο στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης.
Επίσης ελέγχει την τήρηση των προϋποθέσεων παραμονής των Π.Α.Ε, Κ.Α.Ε, Τ.Α.Α. και των Αθλητικών Σωματείων στη θεσπισθείσα από ειδικό νόμο ευνοϊκή ρύθμιση των προς το Δημόσιο τελεσιδίκων αναγνωρισμένων κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ οφειλών των, την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην υποβολή υπευθύνων δηλώσεων πόθεν έσχες, διαιτητών, μελών Δ.Σ. αθλητικών ανωνύμων εταιριών κ.α. και επιβάλει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τις νόμιμες κυρώσεις.’

Και επαναλαμβάνω:
Επιβάλει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τις νόμιμες κυρώσεις…
Τον Ιανουάριο η επιτροπή συνεδριάζει μετά από την καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. την υπόθεση ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Μια συνεδρίαση με μόλις 5 από τα 7 μέλη συν μία δικηγόρο επιστημονικό συνεργάτη από τους 20 πλας που συνολικά προβλέπονταν να υπάρχουν. Ούτε αναπληρωτές και με δύο απώλειες όπως αναφέραμε. Επομένως έχουμε 1 από τους συνεργάτες και 5 από τα επτά μέλη και όταν ρωτήθηκε το μέλος της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού, ο κύριος Αρκούδης από τον κύριο Ασβεστά στα μικρόφωνα του σπορφμ για τις ‘απώλειες’ όπως θα τις αποκαλέσω εγώ οι απαντήσεις ήταν ότι ο ένας δεν πατάει ποτέ εδώ και ρωτήστε τον και για τον αναπληρωτή του ότι δεν έχει πατήσει ποτέ επίσης το πόδι του στην επιτροπή και δεν τον ξέρει καν.. .το δεύτερο μέλος που απουσίαζε ήταν για λόγους υγείας μετά από μία χειρουργική επέμβαση στα μάτια του.
Ο αναπληρωτής του?
Τώρα για τα πέντε μέλη συνολικά που έλαβαν μέρος στην απόφαση και εδώ μπλέκει το πράγμα και λες ότι δεν μπορεί να παίζει κάτι καθαρά κομματικό σύμφωνα με την τρέχουσα κυβέρνηση, έχουμε 3 που είχαν διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ από τους κυρίους ΚΟΝΤΟΝΗ και ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και τα υπόλοιπα δύο από τον κύριο ΑΥΓΕΝΑΚΗ. Ένα τον Ιούλιο που μας πέρασε και το τελευταίο λίγες μέρες από την ημέρα που έσκασε η βόμβα από την πλευρά της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
Για να μη μακρηγορούμε, η απόφαση είναι η εισήγηση υποβιβασμού των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Δίνω έμφαση στο εισήγηση. Επίσης ας πούμε ότι η ανακοίνωση της εισήγησης που έγινε την ώρα του αγώνα ΠΑΟΚ – Βόλος δεν θεωρώ ότι μπορούσε να επηρεάσει σε τίποτα την ροή του αγώνα. Μη τρελαθούμε τώρα. Για ΠΑΟΚ – Βόλος στην τούμπα μιλάμε και δεν θέλω να πω κακίες για αυτό. Όμως έγινε την συγκεκριμένη στιγμή. Και αυτό ΔΕΝ αλλάζει.
Γενικά κάτι βρωμάει με όλους τους προαναφερθέντες συνδυασμούς γεγονότων.
Και βρωμάει ακόμα παραπάνω όταν βλέπουμε τον υφυπουργό αθλητισμού, τον κύριο Αυγενάκη να αναρτά στα σόσιαλ τη δική του ένσταση στην εισήγηση της ΕΕΑ λίγα λεπτά μετά από τη στιγμή της ανακοίνωσης. Προσοχή σε αυτό. Έχουμε μια εισήγηση και έναν υφυπουργό που παρεμβαίνει χωρίς καν να έχει διαβάσει το σκεπτικό της απόφασης μιας και αυτό θα ανακοινώνονταν αρκετές ημέρες αργότερα.
Τι να πούμε, κάτι βρωμάει έντονα.
Και ακολουθούν όλα τα ωραία. Η Ελλάδα θα χωριστεί στα δύο και σε πανό και από επίσημα στόματα. Ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης ανακοινώνει ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί, λες και το ποδόσφαιρο είναι το φλέγον θέμα που θα έπρεπε να τον απασχολεί! Έλεος! Δεν νομίζω ότι τους πληρώνουμε στο ευρωκοινοβούλιο για να βγάζουν τέτοιες ανακοινώσεις!... Και διάφορες άλλες ομορφιές…
Εδώ έχουμε και την μόνη σοβαρή κίνηση της κυβέρνησης μέχρι εκείνη τη στιγμή, το ξήλωμα του δικού της μέλους και ευρωβουλευτή. Βέβαια μετά πάει και κάνει αυτό που ζητούσε εκείνος. Κάνει ότι ζητούσε γιατί όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ‘απειλείτε η κοινωνική συνοχή του κράτους σε μια δύσκολή περίοδο για τα εθνικά θέματα της χώρας’
Ρε μας δουλεύετε? Για μπάλα μιλάμε. Και η μια ομάδα από τις δύο έπρεπε να είχε υποβιβαστεί τουλάχιστον τρεις φορές ως τώρα ιστορικά. Μάλιστα οι τελευταίες δύο μέσα στα τρία τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας εισήγησης! Προφανώς και παίζονται πολιτικά παιχνίδια από πίσω. Προφανώς και η κυβέρνηση προσπαθεί να τα έχει καλά με τα αφεντικά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ μιας και κρύβονται από πίσω οικονομικοκοινωνικά συμφέροντα, μα μη μας λέτε για κοινωνικές συνοχές! Κάνανε συλλαλητήριο αυτοί που θα χώριζαν την Ελλάδα στα δύο και μαζεύτηκαν μόλις 8000. Αυτοί θα χώριζαν την Ελλάδα στα δύο? Και στο κάτω – κάτω της γραφής ποιοι είναι αυτοί που θα χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο? Οργανωμένοι οπαδοί όπου αρκετοί από αυτούς όπως και από άλλες ομάδες καθώς φυσικά και δεν έχουν την αποκλειστικότητα, έπρεπε να είναι στη μπουζού εδώ και χρόνια και να απαγορεύεται ακόμα και να περνάνε έξω από τα γήπεδα. Πληρωμένοι στρατοί και ΑΥΤΟΙ οι πληρωμένοι στρατοί θα χώριζαν την Ελλάδα στα δύο, γιατί με το ένα και μοναδικό κύτταρο που έχουν για εγκέφαλο προφανώς τα μέλη τους η ομάδα τους είναι πάνω από τη χώρα που γεννήθηκαν και ζούνε…. Μνημόνια λοιπόν μέχρι να αγοράσει το Τίγρης τον Μέσσι. Δανεικός και με οψιόν για αρχή, για να μη ξεχνιόμαστε..
Και ψηφίζεται κατεπείγον στη βουλή ανάμεσα στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης και το έκτρωμα για ποινή 5 έως 10 βαθμών.. ακούς Μελ, τράβα αγόρασε πέντε – έξι ομάδες τώρα και στο τσεπάκι το πρωτάθλημα του χρόνου…. Εμένα αν με ρωτάγατε πάντως η άποψη μου θα με εύρισκε σύμφωνο με τη μη εξοντωτική ποινή. Αλλά όχι 5 έως 10. Εγώ προσωπικά ίσως να έλεγα αφαίρεση από τα μισά έως τα δύο τρίτα της βαθμολογίας της ομάδας από την τρέχουσα χρονιά και κάμποσους από την αρχή της επομένης μαζί με βαρβάτο χρηματικό πρόστιμο.
Και πάνω που είχαμε οδηγηθεί στην απόλυτη παράνοια των τελευταίων ημερών, αφού η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού οδηγεί σε μνημόνιο οριστικό και το ποδόσφαιρο μιας και θέλει να πετάξει από πάνω της τη καυτή πατάτα που εκείνη δημιούργησε, αφού έστειλε προειδοποίηση από τα έδρανα της βουλής προς τους παράγοντες των ομάδων για διακοπή του πρωταθλήματος αλλά Θάτσερ και ολικό έλεγχο από FIFA και UEFA, έχουμε και το πρώτο καλό νέο. Η κλήση του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς το ΜΟΝΟ προσώπου που ιστορικά έχει δείξει ότι μπορεί να τα βάλει με όλους και με όλα. Το κάλεσμα του δικού μας Ντέμη Νικολαίδη.
Ο Ντέμης βρέθηκε στο Μαξίμου, ρωτήθηκε, μίλησε. Τελικά όμως και αυτό δεν ευδοκίμησε. Πιθανότατα καλύτερα και για τον ίδιο τον Ντέμη που έκανε προφανώς πίσω μιας και από όσο φάνηκε προς τα έξω απλά θέλανε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για να πετάξουν επάνω του την πατάτα και το φταίξιμο στην πορεία. Έστω και με τη μορφή συμβούλου ο Ντέμης θα μπορούσε να δείξει ότι είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σηκώσει το ανάστημα και να σταθεί κόντρα σε παράγοντες και οργανωμένους. Ειδικά το δεύτερο το έχει ζήσει στο πετσί του καθώς αυτό τον «έφαγε» και στο παρελθόν. Καλύτερα όμως όπως προχώρησε το θέμα. Με την UEFA να καραδοκεί και την κυβέρνηση να προχωρά σε σκέψεις με αφαίρεση βαθμών ανά παιχνίδι όπως φαίνεται σε κάθε ομάδα που μπλέκετε και για όσο συνεχίζει να μπλέκετε σε παρόμοιες υποθέσεις. Πιθανότατα η ομάδα τελικά που θα καεί ολοσχερώς να είναι αποκλειστικά η Ξάνθη μα έχει ακόμα πολλή ψωμί η κατάσταση και πολλά επεισόδια ακόμα να χαζέψουμε μέχρι να καταλήξει κάπου.
Pennie
Manito - Coffee & Food
Metaforce
Crocodilino
Shotokan Bikas
Follow Us Instragram