Βακαλάος ο επαναστατικός

Pre-game:

Πρόεδρε,.. μεταγραφές,.. όλα σέρνονται πλέον και δεν φταίει το σκόρδο…

Προετοιμασία:

Εδώ είναι όλη η σοβαρή δουλειά πάλι. Καταρχάς πρέπει να ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο. Η σωστή διαδικασία θα κρατήσει δύο μέρες όπου θα αλλάζουμε τα νερά από την λεκάνη που τον έχουμε τοποθετήσει τακτικά. Στην συνέχεια τον ξεπετσιάζουμε και τον ξεκοκκαλίζουμε. Το καθαρό ψαχνό που έχει μείνει το βάζουμε σε ένα μπολ. Για την σκορδαλιά μας (αλιάδα μιας και την φτιάχνουμε από πατάτες), καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να γίνουν σε μια κατσαρόλα.

Μαγείρεμα για την σκορδαλιά (αλιάδα) μας:

Περνάμε τις πατάτες από τον μήλο. Όχι, δεν τις βάζουμε στο multi και λοιπές αηδίες. Η πατάτα πρέπει να είναι απαλή μεν αλλά όχι λιώμα αλοιφή. Στην συνέχεια και ενώ ανακατέυουμε ανά διαστήματα προσθέτουμε μέσα τα σκορδαράκια μας (έτσι αποκαλούμε τις σκελίδες στο νησί), το αλατοπίπερο μας, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Βάζουμε σταδιακά ποσότητες από όλα και ανακατεύουμε μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση. Η σκορδαλιά είναι κάτι σχετικό, άλλοι την θέλουν καυτερή άλλοι ποιο ελαφριά κλπ κλπ…

Μαγείρεμα για τον μπακαλιάρο μας:

Φτιάχνουμε σε ένα μπολ το κουρκούτι μας προσθέτοντας όλα τα υλικά του και ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν ένα (μπύρα, αυγό που το έχουμε πρώτα χτυπήσει, φαρίνα, νερό). Προσθέτουμε τον καθαρισμένο μπακαλιάρο μας και ανακατεύουμε καλά.Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σαν κάψει, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στα μισά και τηγανίζουμε τον μπακαλιάρο μας σε χουφτίτσες (πιάνουμε μια ποσότητα από το μίγμα με ένα κουτάλι σούπας και το χέρι μας). Γυρνάμε την κάθε πλευρά σαν τηγανίζουμε από μια φορά μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφή χρώμα. Τοποθετούμε τα τηγανισμένα κομμάτια πάντα μέσα σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει πρώτα από το πολύ λάδι προτού να σερβίρουμε.

Σερβίρετε:

Με μπόλικο ψωμάκι για βούτες.

Συστατικά

Βασικές ποσότητες για τον μπακαλιάρο:


Βασικές ποσότητες για την σκορδαλιά:

Tips

Συνοδεύεται

Με ξανθιά, δροσερή, μπυρίτσα