Μπιφτεκάκια γιαουρτλού με τηγανιτές πατάτες

Pre-game:

Μάρκο μου παχαίνει, μακριά από σένα…  έχεις μια τάση..

Προετοιμασία:

Μπόλικα πράγματα εδώ για αρχή.Ξεκινάμε με τα μπιφτεκάκια μας.Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τρίβουμε μέσα το ξερό κρεμμύδι και την ντομάτα μας αφού πρώτα την έχουμε καθαρίσει από έξω με ένα μαχαιράκι. Ρίχνουμε επίσης λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη καθώς και το αυγό. Κάνουμε το πρώτο ανακάτεμα με τα χέρια μας και στην συνέχεια προσθέτουμε όση τριμμένη φρυγανιά χρειαστεί μέχρι να δέσει το μίγμα μας στο ανακάτεμα. Κατά το ανακάτεμα ρίχνουμε και λίγο νερό πάντα για να είναι ποιο εύκολο και να μην κολλά ο κιμάς στα χέρια. Τα πλάθουμε σε μικρό μέγεθος για να ψηθούν γρήγορα και τα τοποθετούμε στο ταψί για ψήσιμο στον φούρνο.

Κόβουμε τις πατάτες μας σε φέτες, όχι τόσο χοντρές σαν να κάναμε για μουσακά μα ποιο λεπτές να θυμίζουν πατατάκια. Αυτές θα μπουν στο τηγάνι.

Ετοιμάζουμε και την σάλτσα ντομάτας. Λιώνουμε δύο ντομάτες μας και αφού πρώτα τις έχουμε καθαρίσει από έξω με ένα μαχαιράκι σε ένα μπολ και κόβουμε και την πιπεριά μας σε μικρά κομματάκια μέσα.

Κόβουμε ξεχωριστά  το δεύτερο κρεμμύδι σε ροδέλες όπως και την τελευταία ντομάτα καθώς και τον μαϊντανό μας σε ψιλά κομμάτια.

Ξεκινάμε.

Μαγείρεμα:

Καταρχάς τα μπιφτεκάκια μας στο φούρνο με ελάχιστο νερό στο ταψί μας και από μια κουταλιά μαργαρίνης πάνω από το καθένα και στους 170 – 180 μέχρι να γίνουν. Δεν θα αναλύσουμε πως τα παρακολουθούμε και πως πρέπει να μοιάζουν. Λίγο πριν γίνουν και βγάλουμε τα μπιφτεκάκια μας τηγανίζουμε τις πατάτες, σε ελαιόλαδο πάντα, και σε τηγάνι ή κατσρολάκι. Προσωπικά προτιμώ το κατσαρολάκι. Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε την λιωμένη ντομάτα με τα κομματάκια πιπεριάς και τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία προσθέτοντας μέσα αλάτι, πιπέρι και δύο τριμμένες πιπερίτσες μπούκοβο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και μόλις έχει τραβήξει τα πολλά υγρά βγάζουμε την σάλτσα από την φωτιά μας. ΔΕΝ βάζουμε καθόλου λάδι. Θεωρητικά στο διάστημα αυτό έχουν τελειώσει τα μπιφτεκάκια και οι πατάτες. Τις πατάτες τις στραγγίζουμε πρώτα σε χαρτί κουζίνας βγάζοντας τις από το σκεύος και κατόπιν τις βάζουμε σε ξεχωριστό πιάτο και τις αλατοπιπερόνουμε όπως και λίγη ρίγανη από πάνω για την έξτρα γεύση.

Κάνουμε τις δύο πίτες μας σε ένα τηγάνι με ελάχιστο λάδι ή καθόλου. Μόλις γίνουν τις βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Τις αλατοπιπερόνουμε και από πάνω τοποθετούμε τις ροδέλες από την ντομάτα που είχαμε κόψει και αφήσει στην άκρη. Κατόπιν τοποθετούμε τέσσερα από τα μπιφτεκάκια μας πάνω από τις ντομάτες και πάνω από αυτά απλώνουμε ροδέλες κρεμμυδιών και μαϊντανό. Καλύπτουμε με το γιαούρτι μας και περιχύνουμε τα πάντα με την πικάντικη σάλτσα ντομάτας.

Αυτά….

Συστατικά

Βασικές ποσότητες για τα μπιφτεκάκια:

½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο (όχι λάπα για να μην βγάλει πολλά λίπη)
1 ξερό κρεμμύδι μεγαλούτσικο
1 αυγό
1 ντομάτα
Νερό
Αλάτι / πιπέρι / ρίγανη
Φρυγανιά τρίμα
Ελαιόλαδο

Βασικές ποσότητες για τις τηγανιτές πατάτες:

2 μεγάλες πατάτες
Αλάτι / πιπέρι / ρίγανη

Βασικές ποσότητες για τη σάλτσα ντομάτας:

2 μεγάλες ντομάτες
1 πιπεριά κέρατο
2 πιπερίτσες μπούκοβο
Αλάτι / πιπέρι

Υπόλοιπα υλικά:

2 πίτες για σουβλάκια κανονικό μέγεθος
Γιαούρτι στραγγιστό
1 μεγάλη ντομάτα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Φρέσκο Μαϊντανό
Αλάτι / πιπέρι

Tips

Τα μπιφτεκάκια μας τα κάνουμε και γεμιστά με φέτα.

Συνοδεύεται

Ένα κατρούτσο μπρούσκο