Μελιτζανοσαλάτα από την Πόλη με εξτρά

Pre-game:

Μιας και πιάσαμε την Πόλη ας παραθέσουμε απλά μια έκφραση. Λέγονταν πως στο προαύλιο χώρο της Αγίας Σοφίας υπήρχε μία βρύση με χαραγμένη επάνω τη φράση: ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ. ( Ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπο σου. ) Μία καρκινική επιγραφή δηλαδή που μπορεί να διαβαστεί είτε από την αρχή είτε από το τέλος το ίδιο.

Για το ψήσιμο:

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και την πιπεριά. Κανονικά θέλουμε ψήσιμο σε κάρβουνο για την καπνίλα μα σε μια απλή κουζίνα πάμε με την εναλλακτική του φούρνου. Έχοντας προθερμάνει πρώτα καλά τον φούρνο μας βάζουμε σε μια σχάρα τις μελιτζάνες και την πιπεριά. Ψήνουμε στους 180 για 40 – 45 λεπτά περίπου όπου σα μισά του χρόνου έχουμε γυρίσει τα υλικά μια φορά από την ανάποδη. Για να δούμε ότι έχουν γίνει τσιμπάμε με ένα πιρούνι. Φυσικά η πιπεριά θέλει λιγότερο χρόνο από τις μελιτζάνες οπότε προσέχουμε να την βγάλουμε μόλις δούμε την φλούδα να σκάει.

Προετοιμασία των υπολοίπων όσο ψήνουμε:

Δεν είναι δύσκολη μα έχει βαβούρα. Πλένουμε καλά όλα τα υλικά μας. Καθαρίζουμε το ματσάκι μαϊντανό από τα κοτσάνια και τον μοιράζουμε στα δύο. Το ένα μέρος το βάζουμε στο Multi και το άλλο το αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε και πετάμε το σκορδαράκι μας επίσης στο Multi και προσθέτουμε το λαδόξιδο. Το χτυπάμε όσο χρειάζεται να γίνει το μείγμα καλά. Βγάζουμε το μίγμα σε ένα μπολ και μέσα προσθέτουμε τον υπόλοιπο μαϊντανό αφού πρώτα τον έχουμε ψιλοκόψει.

Διαλύουμε μέσα και δύο πιπερίτσες μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε στην άκρη λίγο μαϊντανό για το γαρνίρισμα.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα υγρά. Ομοίως κάνουμε και με την ντομάτα σε ξεχωριστό μπολ. Γενικά θέλουμε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά από τα υλικά μας.

Η Σαλάτα:

Βγάζουμε τις μελιτζάνες και την πιπεριά και τις αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε κομμάτια (όχι πολύ μικρά) και τις βάζουμε σε ένα μπολ με χαρτί επίσης για κάνα 20σάλεπτο προκειμένου να τραβήξει τα υγρά και να μη μας πικρίσει η σαλάτα. Την πιπεριά την ξεφλουδίζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Είμαστε έτοιμοι πλέον. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μας σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρετε:

Ρακομεζές… 

Συστατικά

Υλικά:

Tips

Αν θέλουμε να το πεθάνουμε κι άλλο αντί για γλυκιά πάπρικα προσθέτουμε καγιέν. Επίσης λίγη κάπαρη από πάνω για την έξτρα ξυδίλα.

Συνοδεύεται

Ρακί και ούζο εξίσου καλά..