Φιλέτο Προβατίνας στο BBQ

Προετοιμασία:

Η προβατίνα είναι σκληρή και η μαρινάδα δε λειτουργεί πάνω της όπως στο αρνί. Παρόλα αυτά χρειάζεται για να σπάσει έστω και λίγο αλλά και για να αρωματίσει το κρέας. Βάζουμε τα φιλέτα μας λοιπόν σε ένα ταψί και ετοιμάζουμε τη μαρινάδα μας.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το μαϊντανό καθώς και τα φύλλα του δενδρολίβανου. Προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο σε κομμάτια, ελαιόλαδο, ενάμιση χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρια ανάμικτα αρωματικά. Ανακατεύουμε καλά. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα τα φιλέτα μας και με τα χέρια μας φροντίζουμε να καλύψουμε όλο το κρέας. Καλύπτουμε το ταψί με μία διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο μας για 4 ώρες τουλάχιστον. Βγάζουμε τα φιλέτα εκτός ψυγείου μία ώρα πριν το ψήσιμο προκειμένου να πιάσουν τη θερμοκρασία του χώρου.

Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:

Έχουμε κάψει καλά το bbq μας. Λαδώνουμε καλά τη σχάρα, ακουμπάμε τα φιλέτα μας, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Θέλουμε ψήσιμο στους 180 – 200 βαθμούς και όχι παραπάνω. Τη μαρινάδα από το ταψί τη ρίχνουμε σε ένα μπολ για χρήση κατά το ψήσιμο.
Ο χρόνος ψησίματος διαρκεί περίπου 15 - 20 λεπτά στη θερμοκρασία αυτή. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τις γυρνάμε δύο φορές αλείφοντας τις κάθε φορά με τη μαρινάδα που έχει μείνει.
Ελέγχουμε την εσωτερική θερμοκρασία με θερμόμετρο ακίδα. Θέλουμε τα φιλέτα μας στους 68 – 70 βαθμούς το πολύ. Μόλις έχουν γίνει τις βγάζουμε και τις σερβίρουμε κατευθείαν ζεστές.

Το πρόβατο δε πρέπει να κρυώσει καθώς είναι σκληρό κρέας όπως είπαμε και για γερά στομάχια.

Συστατικά

Και για τη μαρινάδα:

Tips

Αν θέλουμε προσθέτουμε στο ψήσιμο και ξύλα καπνίσματος σε κουτί ή πουγκί από αλουμινόχαρτο (άρωμα μήλο δένουν όμορφα)

Συνοδεύεται

Κρασί, πολύ κρασί,…