Φασόλια με μπέικον στη γάστρα και στο BBQ

Προετοιμασία:

Αφήνουμε τα φασόλια μας να μουλιάσουν για καμιά ώρα μέσα σε νερό. Αν είναι δε φρέσκα, τα αφήνουμε από την προηγούμενη και για μία ολόκληρη νύχτα. Το κατεψυγμένο έχει «σπάσει» ήδη και βράζει ποιο εύκολα σε σχέση με το φρέσκο.
Κόβουμε το ένα κρεμμύδι σε ψιλά κομμάτια και το άλλα δύο σε μεγάλες φέτες. Ομοίως σε μεγάλες φέτες κόβουμε και τις πιπεριές καθώς και το μπέικον. Κόβουμε τα καρότα μας σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε και τον άνηθο. Είμαστε έτοιμοι.

Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:

Τοποθετούμε τη μαντεμένια γάστρα στη ψησταριά μας και την ανάβουμε. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στη γάστρα και περιμένουμε να κάψει. Αφού έχουμε κάψει καλά τη ψησταριά  ξεκινάμε το μαγείρεμα.Ρίχνουμε πρώτα στη γάστρα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε ελαφρά. Το ανακατεύουμε τακτικά μέχρις ότου να καραμελώσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τα φασόλια με νερό. Το νερό ίσα να καλύψει τα φασόλια και κλείνουμε το καπάκι τις γάστρας. Αφήνουμε να βράσει για καμία ώρα στους 190 βαθμούς χωρίς να το ελέγχουμε.Μετά από μία ώρα προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πιπεριές, το μπέικον και τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον πελτέ.

Ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε λίγο νερό (να είναι ζεστό για να μην έχουμε θέμα θερμοκρασίας με τη γάστρα) και τα μπαχαρικά μας (αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο). Το νερό και η ντομάτα πρέπει να καλύπτουν τα υλικά μας. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν όλα για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά. Σε μία μεγάλη ψησταριά ψήνουμε με έμμεσο τρόπο και με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 190 βαθμούς. Στην Q2200 που χρησιμοποιώ κάνουμε την πατέντα της weber με τη σχάρα και το tray πάνω όπου τοποθετούμε τη γάστρα για να αποφύγουμε την άμεση επαφή με την εσωτερική σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε επίσης στους 190.

Μετά από μία ώρα ελέγχουμε πάλι τη γάστρα μας και ανακατεύουμε μία φορά. Στην συνέχεια αφαιρούμε εντελώς το καπάκι της γάστρας, προσθέτουμε ελαιολαδο και αφήνουμε ένα τελευταίο μισάωρο να βράσουν τα υλικά μας αλλά να φεύγουν έτσι και τα υγρά και να σφίξει η σάλτσα μας. Υπολογίζουμε γενικά ότι θέλουμε δύο με δυόμιση ώρες συνολικά μέχρι να βράσουν σωστά τα φασόλια μας.

Τραβάμε τέλος τη γάστρα από τη φωτιά και την αφήνουμε ένα μισάωρο χωρίς καπάκι για να σφίξει λίγο ακόμα η σάλτσα.

Είμαστε έτοιμοι!

Καλή όρεξη!

Συστατικά

Tips

Δεν αλλάζουμε σκεύος κατά το σερβίρισμα, μα το πάμε με τη γάστρα στο τραπέζι μας καθώς το μαντέμι είναι και αισθητικά πανέμορφο για αυτή τη δουλειά!

Συνοδεύεται

Τα πάντα όλα. Κρασί κόκκινο, ρετσίνα, τσίπουρο, μπύρα,...