Η Πίτα του Προέδρου

Η Πίτα του Προέδρου

Pre-game:

«Δεν ήθελα να πάρω από την ΑΕΚ, μόνο να δώσω ήθελα.  Δεν είμαι επενδυτής εγώ και μάλλον δεν έχω θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χάρισε στην ΑΕΚ. Αυτή η ομάδα είναι ότι σημαντικότερο είχα στην ζωή μου».
Λουκάς Μπάρλος, 1981. 

αυτό μόνο και τίποτα παραπάνω… Πάμε στα δικά μας τώρα...

Προετοιμασία:

Η συνταγή μας είναι μία πίτα που παραδοσιακά την φτιάχνω κάθε Χριστούγεννα και γενικά σε γιορτές. Δεν έχει κανένα ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας αν απλά πετάξουμε χύμα τα υλικά μα εμείς δεν θέλουμε αυτό. Εμείς θα την προσέξουμε λίγο παραπάνω.

Ξεκινάμε με την ιεροτελεστία της ντομάτας. Τι είναι αυτό; καθαρίζουμε με προσοχή την φλούδα από τις ντομάτες κάτι που το θεωρώ ως το σημαντικότερο ειδικά για ευαίσθητα στομάχια σε ένα κατά τα άλλα αρκετά βαρύ πιάτο. Κατόπιν τις κόβουμε σε ροδέλες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.

Όσο στραγγίζουν οι ντομάτες μας λαδώνουμε το Pyrex πάντα με ελαιόλαδο και μόνο και στρώνουμε από πάνω το ένα φύλλο της σφολιάτας μας. Λογικά σε ένα κλασσικό Pyrex θα περισσέψει το φύλλο γύρο – γύρο από το σκεύος. ΔΕΝ το αφαιρούμε.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο τριμμένα μας τυριά και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα και από τα δύο. Σκορπάμε με το χέρι μας λίγο από το μείγμα των τυριών επάνω στην σφολιάτα. Στην συνέχεια στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια τις φέτες του παστουρμά αφού πρώτα έχουμε αφαιρέσει το τσιμένι. Μόλις έχουμε γεμίσει όλη την επιφάνεια του Pyrex, απλώνουμε από πάνω τις καλά πλέον στραγγισμένες ντομάτες μας μέχρι να καλύψουμε όλο τον παστουρμά. Καλύπτουμε τέλος με το μείγμα των τυριών (πάλι χωρίς να αφήσουμε τίποτα ξεσκέπαστο) και τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο φύλλο σφολιάτας που επίσης δεν κόβουμε τα περισσεύματα. Εδώ τώρα προσεκτικά πιάνουμε τα περισσεύματα από το κάτω φύλο και το επάνω και τα ενώνουμε μαζί πιέζοντας τα με τα χέρια μας μέχρι να γίνουν ένα και ταυτόχρονα σπρώχνοντας τα μέσα στο εσωτερικό του Pyrex.

Χαράζουμε τέλος την πίτα μας στα κομμάτια που είναι να κοπεί  και κατόπιν απλώνουμε με ένα πινέλο επάνω μια στρώση από το αυγό που έχουμε χτυπήσει προηγούμενος σε ένα μπολ. Αυτό θα δώσει αφενός μια όμορφη γυαλάδα στο φύλλο μας και αφετέρου δεν θα το αφήσει να σκάσει και να φουσκώσει πολύ.

Ψήσιμο:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας σε δυνατή θερμοκρασία για 5 λεπτά. Στην συνέχεια βάζουμε την πίτα μας και ψήνουμε για τουλάχιστον 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αυτό τώρα είναι κάτι σχετικό και έχει σχέση με την ηλεκτρική συσκευή του καθενός. Αυτό που πρέπει όμως να προσέξουμε είναι καταρχάς όταν βλέπουμε σε κάποια σημεία να φουσκώνει κατά το ψήσιμο να την ξαναχαράζουμε για να φύγει ο αέρας από μέσα και να «κάθεται» πάλι η ζύμη καθώς επίσης να παρακολουθούμε το χρώμα από επάνω μα και από κάτω στο Pyrex προκειμένου να μην μας αρπάξει. Θέλουμε να ψηθεί η σφολιάτα μας και να φύγουν τα πολλά υγρά.

Σερβίρετε:

Ζεστή ή και παγωμένη. Είναι εξίσου καλή.


Συστατικά

Για ένα Pyrex (το κλασσικό ορθογώνιο) θέλουμε:

  • φύλλο σφολιάτας Κανάκη (αυτή μου αρέσει)
  • 5 ντομάτες σφιχτές
  • 220γρ. τυρί regato τριμμένο
  • 220γρ. τυρί κασέρι όχι πολύ αλμυρό και λίγο πικάντικο, τριμμένο
  • 20 - 30 φέτες παστουρμά (εξαρτάτε το μέγεθος που έχουν κοπεί)
  • 1 αυγό
  • ελαιόλαδο

Tips
Για ποιο μερακλήδικες καταστάσεις και πραγματικά γερά στομάχια απλά δεν αφαιρούμε το τσιμένι από τον παστουρμά.... και τους στέλνουμε όλους αδιάβαστους...

Συνοδεύεται
Ένα κατρούτσο μπρούσκο.

Μουσική

Εκτύπωση

Pennie
Manito - Coffee & Food
Metaforce
Crocodilino
Shotokan Bikas
Follow Us Instragram