Roast Chicken στο BBQ

Roast Chicken στο BBQ

Προετοιμασία:

Όλη η δουλειά είναι ουσιαστικά η σωστή προετοιμασία της.


Α) Καθαρισμός για το κοτόπουλο:
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο μας, το καθαρίζουμε από τις μύτες από τα πούπουλα που μπορεί να έχουν μείνει σε σημεία επάνω και κόβουμε τις περιττές πέτσες από το πισινό του. Το πλένουμε καλά μέσα και έξω. Το σκουπίζουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η κότα μας πρέπει να είναι εντελώς στεγνή προκειμένου να φτιάξει ωραία κρούστα στη πέτσα της με το ψήσιμο. Γυρνάμε τις φτερούγες να αγκιστρώσουν προς τα μέσα ώστε να μη πετάνε κατά το ψήσιμο και μας αρπάξουν.


Β) Μαρινάρισμα του κοτόπουλου:
Το αλείφουμε παντού με ελαιόλαδο. Το πασπαλίζουμε παντού ( και εσωτερικά) με αλάτι, ανάμικτα πιπέρια, καπνιστή πάπρικα και όποιο μείγμα για κοτόπουλο έτοιμο προτιμάμε σαν γεύση εκτός και αν φτιάξουμε κάποιο δικό μας. Κόβουμε το λεμόνι στα δύο και βάζουμε τα κομμάτια μέσα στο κοτόπουλο. Δένουμε στη συνέχεια τα πόδια του για να μη φύγουν τα λεμόνια και να κρατηθούν τα υγρά στο εσωτερικό κατά το ψήσιμο που είναι και το ζητούμενο.


Γ) προετοιμασία ψησταριά και ξύλα για κάπνισμα:

Για το κάπνισμα χρησιμοποιούμε ξύλα με κάποιο άρωμα όπως το μύλο που δένει όμορφα με το ψητό. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα ξύλα πρώτα τα αφήνουμε για καμιά ώρα σε ένα μπολ με νερό.  Αυτό το κάνουμε γιατί κατά το ψήσιμο δεν θέλουμε να αρπάξουν αλλά απλά να καπνίσουν. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε στο κουτί του καπνίσματος ή αν δεν έχουμε φτιάχνουμε ένα από αλουμινόχαρτο. Το τελευταίο είναι αρκετά εύκολο. Φτιάνουμε ένα «πουγκί» από διπλά φύλα αλουμινόχαρτο και το γεμίζουμε με τα ξύλα. Το σφραγίζουμε καλά και όπως το ξαπλώνουμε μέσα στη ψησταριά μας ανοίγουμε μία μικρή τρύπα από πάνω ίσα για να βγαίνει ο καπνός. Στη φωτογραφία της συνταγής ξεχωρίζει στο πίσω μέρος το πουγκί που είχα φτιάξει.
Για το ψήσιμο (σε υγραέριο στη δική μου περίπτωση στη weber μου) δεν θέλουμε το κοτόπουλο μας να έρχεται σε επαφή με τη σχάρα και θέλουμε να ψηθεί ομοιόμορφα.  Εδώ το σύστημα που προτείνει η weber είναι μία μικρή σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι ή ένα διπλό φίλο από αλουμινόχαρτο. Απλά προσοχή να έχουμε χαράξει το αλουμινόχαρτο όπου υπάρχουν κενά στη σχάρα προκειμένου να φεύγουν τα υγρά κατευθείαν και να μη μαζεύονται.


Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:

Τα δύσκολα ήταν όλα τα προηγούμενα στη προετοιμασία. Για το ψήσιμο μας τώρα,.. τοποθετούμε το αλουμινόχαρτο και τη σχάρα και προθερμαίνουμε τη ψησταριά μας για 10 – 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια τοποθετούμε το κοτόπουλο μας με την πλάτη προς τα κάτω και έτσι θα παραμείνει σε όλη τη διαδικασία ψησίματος. Κλείνουμε το καπάκι της ψησταριάς, κατεβάζουμε την ένταση προκειμένου να μη ξεπερνούμε τους 200 βαθμούς κατά το ψήσιμο και το αφήνουμε να γίνει. Ελέγχουμε ανά 30 λεπτά περίπου. Μία μέτρια κότα θέλει 1:15 λεπτά με 1:30 λεπτά περίπου. Στο ψητό κοτόπουλο δεν υπάρχουν διαφορετικά είδη ψησίματος. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει «γίνει» καλά και η εσωτερική του θερμοκρασία να είναι 74 βαθμοί. Αυτό το ελέγχουμε με ένα καλό θερμόμετρο ακίδα εκτός και αν έχουμε μόνιμο θερμόμετρο μα ακίδα επάνω να μας ενημερώνει κατά τη διάρκεια. Η θερμοκρασία των 74 βαθμών πρέπει να είναι στο ποιο παχύ σημείο του κοτόπουλου.
Μόλις έχει γίνει, το τραβάμε από τη φωτιά και στη πιατέλα που το τοποθετούμε το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο για 15 λεπτά περίπου. Όσο χρειάζεται να «κάτσει» το κρέας και τα υγρά του μέσα. Κατόπιν είναι έτοιμο για σερβίρισμα.


Συστατικά
  • 1 κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα καπνιστή και μιξ κοτόπουλου
  • ελαιόλαδο
  • ξύλα καπνίσματος (άρωμα μήλο δένουν όμορφα)

Tips
Αν έχουμε πετύχει σωστά το ψήσιμο μας, κατά το κόψιμο θα δούμε τα υγρά να φεύγουν από μέσα και το κοτόπουλο να είναι ζουμερό εσωτερικά και ξεροψημένο εξωτερικά.

Συνοδεύεται
Τα πάντα όλα. Κρασί κόκκινο, τσίπουρο, μπυρόνια,.. τα πάντα όλα,…

Μουσική

Εκτύπωση

Pennie
Καράτε Πειραιάς
Fat Rat Tattoo
Καϊμάκι Γιώργος
Shotokan Bikas
Follow Us Instragram