Μοσχαράκι γιαχνί στη γάστρα και στο BBQ

Μοσχαράκι γιαχνί στη γάστρα και στο BBQ

Προετοιμασία προηγούμενης μέρας:

Πλένουμε καλά το κρέας, το καθαρίζουμε από περιττά λίπη και το κόβουμε σε κομμάτια. Το μαρινάρουμε για 24 ώρες μέσα σε κόκκινο κρασί, σε ένα μπολ και στη συντήρηση του ψυγείου μας. Αν στο μπολ που το έχουμε βάλει το κρασί δεν το καλύπτει απλά γυρνάμε τα κομμάτια ανά 8 ώρες. Το προσδοκώμενο χρώμα την επόμενης ημέρας για τα κομμάτια μας είναι το μωβ.

Προετοιμασία:

Στραγγίζουμε το κρέας την επόμενη μέρα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες-φέτες ότι θέλουμε αλλά σχετικά μικρά κομμάτια. Κόβουμε σε ροδέλες τα καρότα μας και κόβουμε τέλος τα μανιτάρια μας. Το κάθε μανιτάρι στα τέσσερα καθώς δεν τα θέλουμε πολύ μεγάλα και αυτά μα ούτε και μικρά.

Ψήσιμο σε ψησταριά υγραερίου Weber Q 2200:

Τοποθετούμε τη μαντεμένια γάστρα στη ψησταριά μας και την ανάβουμε. Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο στη γάστρα και περιμένουμε να κάψει. Αφού έχουμε κάψει καλά τη ψησταριά  ξεκινάμε το μαγείρεμα.

Ρίχνουμε πρώτα στη γάστρα το κρέας μας και το σοτάρουμε ελαφρά. Ανακατεύουμε τα κομμάτια μας τακτικά μέχρις ότου να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα τα Καρότα, τα μανιτάρια, το δεντρολίβανο και τη δάφνη. Προσθέτουμε λίγο νερό (να είναι ζεστό για να μην έχουμε θέμα θερμοκρασίας με τη γάστρα) και τα μπαχαρικά μας (αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και το μπούκοβο). Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσουν όλα για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά. Σε μία μεγάλη ψησταριά ψήνουμε με έμμεσο τρόπο και την θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 190 βαθμούς. Στην Q2200 που χρησιμοποιώ κάνουμε την πατέντα της weber με τη σχάρα και το tray πάνω όπου τοποθετούμε τη γάστρα για να αποφύγουμε την άμεση επαφή με την εσωτερική σχάρα της ψησταριάς και ψήνουμε επίσης στους 190.

Μετά την πρώτα ώρα ελέγχουμε τη γάστρα μας και ανακατεύουμε μία φορά. Ξανακλείνουμε καπάκι και το αφήνουμε για ένα μισάωρο. Στην συνέχεια βγάζουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε ένα τελευταίο μισάωρα να βράσουν τα υλικά μας αλλά να φεύγουν έτσι και τα υγρά και να σφίξει η σάλτσα μας. Υπολογίζουμε γενικά αυτό το δίωρο συνολικά ώστε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Τραβάμε τέλος τη γάστρα από τη φωτιά και την αφήνουμε ένα μισάωρο χωρίς καπάκι για να σφίξει λίγο ακόμα η σάλτσα.

Συνοδεία με:

Πατάτες baby με την κλασσική συνταγή. Ή με πουρέ πατάτας.

Είμαστε έτοιμοι! Καλή όρεξη!


Συστατικά
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (ελιά για να έχει και το λιπάκι της)
  • 1/2  πακέτο μανιτάρια
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 5 κρεμμύδια σε φέτες
  • 1 πακέτο ντοματάκι ψιλοκομμένο (500γρ)
  • 2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • Ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης, δεντρολίβανο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλλα, μία πρέζα μπούκοβο
  • 1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί.

Tips

Δεν αλλάζουμε σκεύος κατά το σερβίρισμα, μα το πάμε με τη γάστρα στο τραπέζι μας καθώς το μαντέμι είναι και αισθητικά πανέμορφο για αυτή τη δουλειά!

Φυσικά μπορούμε πάντα τη μαντεμένια γάστρα μας να τη χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν στην εστία της κουζίνας μας ή και μέσα στο φούρνο μας αν δεν έχουμε Μπάρμπεκιου.


Συνοδεύεται
Τα πάντα όλα. Κρασί κόκκινο, ρετσίνα, τσίπουρο, μπύρα,..

Μουσική

Εκτύπωση

Pennie
Manito - Coffee & Food
Metaforce
Crocodilino
Shotokan Bikas
Follow Us Instragram